Az autóklíma megfelelő használata

  Autóklíma Miskloc

  Autóklíma Miskloc

  Sokan vannak, akik kimondottan a klíma miatt döntenek úgy, hogy régi autójukat lecserélik. A nyarak egyre melegebbek, ezért érhető, hogy a legtöbben már nem szeretnének olyan autóval közlekedni, amiben a forró napokon nem lehet elviselhető szintre hozni a hőmérsékletet. A klíma azonban egy összetett rendszer, amit csak akkor tudunk megfelelően üzemeltetni, ha odafigyelünk rá. A következő tippek ebben segítenek minden autótulajdonosnak, aki használ klímát és szeretné elkerülni annak meghibásodását.

   

  A probléma megelőzéséhez

  1. Ne használd folyton a klímát!
   Ha tudod, hogy rövid utat fogsz megtenni az autóval, értelmetlen a klíma használata. Kevés idő alatt a klíma nem lesz képes lehűteni a levegőt, a gyors leállítás miatt pedig a kondenzvíz sem tud megfelelően távozni. Így a baktériumok hamarabb elszaporodnak, amit egyértelműen tudhatsz a szellőzőrostélyokból áradó bűzről.
  2. Ne vedd le teljesen a hőmérsékletet!
   Saját egészségednek ártasz vele, ha a forróságban a minimum hőfokig letekered a klímát. A legjobb, ha a külső hőmérséklethez képest csak 6-7, de legfeljebb fokkal állítasz be kevesebbet. Ezzel megelőzheted a kompresszor leterhelését és azt is, hogy a szervezetedet megviselje az óriási hőmérséklet különbség, mikor kiszállsz az autóból.
  3. Télen is kapcsold be néha!
   Amikor egyébként nem látod túl sok értelmét a klímának, pl. télen, akkor is havonta 1-2 alkalommal üzemeld be. A műanyag alkatrészek kenéséről a hűtőközegben lévő olaj gondoskodik. Ha az alkatrész kiszárad, akkor berepedezik, ezzel pedig az egész rendszer károsodhat. A klíma használat ráadásul ügyes trükk a szélvédő párásodásának megszüntetésére, aminek nagy hasznát veheted az esős, havas időben.

  Ha már baj van

  1. Büdös szag
   Ha a szellőzőkből dől a bűz, biztos lehetsz benne, hogy a kórokozók elszaporodásáról van szó. Ennek oka a klíma gyakori ki- és bekapcsolása, ami folyamatos páralecsapódáshoz vezet, ez pedig igencsak kedvez a baktériumoknak. A kórokozók kiválthatnak súlyos betegségeket is, ezért nem szabad sokáig használni a szennyezett klímát. Célszerű évente kétszer, tavasszal és ősszel elvégeztetni a tisztítását.
  2. Langyos levegőt fúj
   Legtöbbször az a probléma, hogy az alkatrészek elöregedése miatt nincs elegendő gáz a rendszerben. A hűtőközeg hiánya miatt pedig a légkondi hideg helyett csak langyos levegőt képes fújni. Ebben az esetben mielőbb vidd szakemberhez az autót, hogy feltöltsék a rendszert. Ezzel újra üzemképessé teszik a klímát és megelőzik az alkatrészek tönkremenését is.
  3. Túl hangos
   Általában az elöregedett klímakompresszor miatt jelentkezik ez a probléma. A kompresszor végstádiumát többnyire mindig az egyre erősebb hang jelzi, mielőtt tönkremegy. Ez előbb csak az utastérben fedezhető fel, később azonban már az autón kívül is hallani lehet.

   

  Amit eddig nem tudtál

  Autóklíma javítás Miskolc

  Autóklíma javítás Miskolc

  Miért érezni gyengébbnek az autót, ha be van kapcsolva a klíma?

  A klíma bekapcsolása általában 5-10 lóerővel csökkenti az autó teljesítményét. Régebbi autóknál ez sokkal jobban érzékelhető, egy új, erős autónál azonban szinte alig észrevehető a különbség. Mivel a motornak a kompresszor meghajtását is meg kell oldania, az alapjárati fordulatszám is megemelkedik.

  Miért kell várni a hideg levegőre?

  Ilyenkor többnyire csak arról van szó, hogy a rendszer egyszerűen így működik. Mire a folyamat lezajlik és a hideg levegő megérkezik az utastérbe, beletelhet fél-1 percbe. Ez természetes dolog mindaddig, míg ez az idő nem növekszik jelentősen.

  Miért csökken lassan a hőmérséklet, ha jön a hideg levegő?

  Az átforrósodott utasteret lehűteni még egy tökéletesen működő klímának is időbe telik. Szellőztetés nélkül akár 25-30 percet is igénybe vehet. Rövidtávon hasznos, ha ilyenkor belső keringetésre kapcsoljuk az autót, mert a levegő hamarabb lehűl. Ugyanakkor idővel az utastér oxigéntartalma csökken, ami a koncentráció csökkenéséhez vezet. Inkább indulj el lehúzott ablakokkal, szellőztesd át az autót és utána kapcsold be a klímát!

  Kérjen időpontot szervizünkbe!