Ezért érdemes időszakos szervizt végeztetni az autón!

  Bizonyos időszakonként célszerű időszakos szervizt végeztetni az autón, hogy elkerüljük a komolyabb műszaki problémákat. A hibátlan működés érdekében ilyenkor ellenőrzik az autó műszaki állapotát, vizsgálják az alkatrészeket és ha szükséges, végrehajtják a cseréket is.

  Többnyire évente érdemes elvinni az autót egy időszakos szervizre, hiszen a különböző alkatrészek rendszeres karbantartást igényelnek. Hogy autónk a maximális teljesítményt nyújtsa és megbízhatóan, biztonságosan működjön, az időszakos szervizeltetés elengedhetetlen. Ennek keretében sor kerül állapotellenőrzésre, elvégzik a különböző méréseket, beállításokat is az autón. Amennyiben szükséges, az időszakos szerviz keretében sor kerül cserékre is (pl. fékfolyadék, pollen-, levegő-, olaj- és üzemanyagszűrő, gyertya).

  Mikor esedékes a vezérműszíj csere?

  vezérműszíj csere miskolcon

  vezérműszíj csere miskolcon

  A motor állapota nagyban múlik a vezérműszíj állapotán. Ez az az alkatrész, mely a vezérműtengely és a motor főtengelye közti kapcsolatot biztosítja. Ha elszakad, a motor súlyosan károsodik, ezért a vezérműszíjat bizonyos időközönként cserélni kell a gyári előírások szerint. A motor károsodása rengeteg plusz kiadást okozhat, ami megelőzhető a vezérműszíj rendszeres ellenőrzésével. Ennek esedékességét a gyártói leírásban találjuk meg, figyelmen kívül hagyni pedig nem érdemes, mert csak felesleges költségbe verjük magunkat.

  A szervizkönyv előnye

  A szervizkönyv minden elvégzett szervizt tartalmaz, benne vannak a kilométer állások, a futómű mérések, a javítási munkálatok. Nyomon követhetjük, hogy mikor esedékes a következő szervizeltetés, és azt is, hogy milyen olajat töltöttek az autónkba. A szervizkönyv nagyon hasznos, hiszen nem szükséges külön jegyzetelni vagy fejben tartani az autóval kapcsolatos eseményeket. Eladáskor pedig bizonyítékként szolgál arra, hogy az autót rendszeresen szervizeltük, karbantartottuk.

  Ezt kell tudni az olajcseréről!

  időszakos-szerviz-miskolc

  időszakos-szerviz-miskolc

  A motorolaj azoknak a fém alkatrészeknek a kenésére szolgál, melyek működés közben egymással súrlódnak. Idővel az olaj elörgeszik, kémiai és fizikai tulajdonságai romlanak. Élettartamát pedig nem csak a motorolaj minősége, de akár a vezetési stílus is befolyásolja. A legmodernebb autókban a motorolaj cseréje csak 20-30.000 kilométerenként esedékes. Utántöltéséhez legjobb a korábban használt típusú olajat használni, de ha erre nincs lehetőségünk, vegyük figyelembe a motor sajátos igényeit és ez alapján válasszunk új motorolajat. Egyre több autóhoz szükséges speciális motorolaj, amit nem tudunk bárhol beszerezni, időszakos szerviz keretében azonban utántöltethetjük. A korszerű motorolajokat sem célszerű keverni, de ha ez kis mértékben történik, problémát nem fog okozni.

  Hogy az autó mennyi olajat fogyaszt, azt több tényező is befolyásolja (pl. az olaj viszkozitása, habosodása, oxidációja, tömítések elhasználódása), ezeket időszakos szerviz keretében ellenőriztetni célszerű.