Változtak a Műszaki vizsga szabályai 2018-ban

  2018-ban új szabályok érvényesek a műszaki vizsga során!

  A nemzeti fejlesztési miniszter új rendeletet léptetett életbe, ami több változást is tartalmaz a műszaki vizsga korábban érvényben lévő szabályaihoz képest. A módosításokkal minden autótulajdonosnak érdemes tisztában lennie, hogy ne éles helyzetben, a vizsga során érjék kellemetlen meglepetések.

  Az új szabályok elsősorban a műszaki vizsgabiztosokkal kapcsolatban tartalmaznak szigorításokat. Ezentúl nem vizsgálhatnak át olyan autót, ami saját vagy hozzátartozójuk tulajdonában van, a díjazásuk pedig nem függhet a műszaki vizsgálat eredményétől. A vizsgabiztos a “Műszaki vizsgálati bizonyítvány” adatait elektronikus úton továbbítja a közlekedésért felelős miniszternek, ahol az adatokat legalább 3 évig megőrzik. Az EGT tagállamokban kiállított Műszaki vizsgálati bizonyítványok egymással kompatibilisek.

  Műszaki vizsgáztatás. Csordás Autószerviz Miskolc

  Műszaki vizsgáztatás. Csordás Autószerviz Miskolc

  Lényeges változás, hogy az új műszaki vizsgán különbséget tesznek az autón észlelt hibák között azok súlyossági foka alapján. A legkisebb hiba kategóriájába azok tartoznak, melyek nem befolyásolják az autó biztonságát és a környezetterhelését sem. Komolyabb hibának számít az, ami már hatással van a jármű biztonságára, valamint környezetterhelésére, illetve a forgalomban részt vevő többi járműre is veszélyt jelenthet. Veszélyes hibának minősül az a hiba, ami azonnali, közvetlen veszélyt jelent a közúti biztonságra nézve, valamint az olyan, környezetterhelést rontó hibák, melyek miatt az autó közúti forgalomban történő használata megtiltható.

  Kisebb hibáknál a műszaki vizsgán átmegy az autó, de a veszélyes hibák ezt nem teszik lehetővé. A kérdés, hogy mi történik, ha az autó a komolyabb hiba kategóriájába eső problémával rendelkezik. Komolyabb hibák esetére a rendeletben két szabály is vonatkozik. Az egyik szerint ilyenkor a hatóság legfeljebb 2 hónappal hosszabbítja meg a forgalmi engedélyt. A másik szerint azonban súlyosabb hibák esetén az autó nem mehet át a műszaki vizsgán és 2 hónapon belül újra vizsgáztatni kell. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy, hogy nem kap forgalmi engedélyt és 2 hónap múlva újból el kell vinni műszakiztatni.

  Módosítást vezettek be a külföldről behozott használt autókra is. Május 20-tól az eladó országban kiállított Műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni, mely igazolja, hogy az autó forgalomba helyezhető.